En elbil skal naturligvis oplades og det findes der nogle forskellige måder at gøre på. Det kan være lidt en jungle at finde rundt i de forskellige løsninger, for det gælder om at finde den bedste ladeløsning til netop dig og din situation. Der kan derfor, i den forbindelse opstå en masse spørgsmål; hvilken løsning tilbyder den billigste opladning af elbiler? Kan det betale sig at få installeret en privat ladestander derhjemme? Er det en god idé at leje en ladestander eller skal jeg vælge opladning af elbil uden abonnement? Her kan man få brug for noget vejledning, og den vil vi gerne give jer. Her på siden tager vi dig igennem de vigtigste overvejelser, når det kommer til at vælge ladeløsning og eventuel privat ladestander. Læs med i bunden af siden og bliv mere klog på dine muligheder.
Investér i din egen private ladestander
Er du træt af at være afhængig af offentlige ladestandere når du skal lade din elbil og ønsker du din helt egen ladestation til elbilen hjemme hos dig selv? Det kan være en rigtig god løsning for dig - her er nogle af fordelene:
- Den er altid ledig - med offentlige ladestandere risikerer du, at alle ladestandere i dit område er optaget. Dette gør sig især gældende i de lidt større byer.
- Det er billigere - prisen for offentlige ladestandere er ofte højere, specielt hvis det er udenom et abonnement.
- Der er ingen tidsbegrænsning - på offentlige ladestandere, vil der som regel være begrænsning for hvor længe man må holde der
Med din egen private ladeboks, slipper du altså først og fremmest for besværet ved at dele. Du kan køre direkte ind i din egen indkørsel eller garage, sætte laderen i natten over og have en fuldt opladt bil morgenen efter. Det sparer dig både tid, koordineringsbesvær og ikke mindst penge.
Så hvis du lige har købt dig en elbil eller en plug-in hybrid og går og overvejer om det mon kan betale sig med sin helt egen ladestander, er vi overbeviste om, at det er den bedste ladeløsning derude. Det koster naturligvis lidt mere i opstartsudgifter, men vi vil bestemt mene, at det investeringen værd og det tjenes hurtigt hjem i effektivitet, fleksibilitet og ikke mindst bekvemmelighed og komfort.
Opladning af elbil uden abonnement
Undersøgelser fra det danske FDM(2022) viser, at opladning med abonnement først kan svare sig hvis du kører mere end 53.000 km om året. Det er relativt mange kilometer, så det er klart værd at forholde sig til, når man står og skal vælge mellem de forskellige ladeløsninger.
Hvilken ladeboks skal jeg vælge?
Hos WATTOO.DK forhandler vi ladebokse og ladestandere til både private, virksomheder og det offentlige. Det kan være svært at gennemskue hvad der adskiller de forskellige fra hinanden, så vi har prøvet at gøre det lidt mere overskueligt ved at lave et lille overblik over de forskellige ladere vi tilbyder. På den måde kan du finde den bedste ladeboks til din elbil.
Når du kigger på ladeeffekten på de forskellige ladere vi har, skal du huske at være opmærksom på, at det altid er bilen der bestemmer hvor meget effekt den kan lades med.
Forskellen på 1-faset og 3-faset ladestation
Der findes både 1-fasede og 3-fasede ladestationer og her vil vi kort give en beskrivelse af de to, så du bedre kan pejle dig ind på hvilken der passer til netop dine behov.
Ladestation, 1-faset
En 1-faset ladestation er idéel til en plug-in hybrid.
Kører du kortere ture og har du generelt ikke har det store behov for at optanke i løbet af dagen, kan denne være et godt valg til dig med en ren elbil. Hvis du alligevel oftest har brug for at oplade din bil om natten, kan den 1-fasede ladestation nemlig sagtens være dækkende for dine behov.
Den 1-fasede teknologi er naturligvis langsommere end den 3-fasede, men kører du korte ture og ikke så ofte, behøver dette ikke være nogen udfordring. De fleste elbiler er alligevel klar med strøm til dagen efter en hel nats opladning fra en 1-faset ladestation.
Ladestation, 3-faset
En 3-faset ladestation er idéel til elbil. Især hvis du ofte har brug for hurtig opladning og kører du mange lange ture til hverdag, vil du være glad for den 3-fasede ladestation. Samtidig har den 3-fasede teknologi den fordel, at ladestationen udelukkende oplader med den strømkapacitet der er til rådighed i husstanden. Den kører altså automatisk ned i kapacitet i perioder med spidsbelastning af el-nettet.
Vælg en fremtidssikret ladestander
Når du vælger en ladestander til din elbil eller plug-in hybrid er det en rigtig god idé at tænke fremad. Verden bliver mere grøn for hver dag der går, så overvej om du er ved at vælge en ladeløsning der blot dækker dit behov i dag eller om du vælger en der også vil opfylde dine behov i fremtiden. Der kan nemlig være en del penge at spare i længden, ved at vælge en fremtidssikret løsning i dag.
Hvis du f.eks. ejer en plug-in hybrid, som typisk lader på en 1-faset, 16 A med 3,7 kW, kan du altså overveje om du bør fremtidssikre dig ved at investere i en 3-faset ladestander der kan lade med 11 kW. Det vil gøre det langt mere simpelt at skifte over til en ren elbil, hvis den dag skulle komme. Så er det nemlig kun bilen der skal udskiftes - smart!
Installation af din nye ladeboks
Du har nu fundet den ladeboks du gerne vil have. Den er bestilt, måske endda modtaget og nu skal den bare installeres. Men hvilke krav er der egentlig til installation af en ladestander? Hvad skal man bruge, og hvem må i det hele taget gøre det?
Det er kun autoriserede elinstallatører der må foretage denne installation af ladestander og yderligere spørgsmål til krav og tekniske detaljer vil vi derfor anbefale dig at stille til dem. De vil kunne give rådgivning i hvordan man kommer bedst og allermest korrekt i mål med installationen og samtidig kan de hjælpe med at tilpasse og opsætte den installation der passer til netop din situation og dit hjem.
Når ladeboksen installeres anbefales det, at opsætte en kombiafbryder på din eltavle alene til denne. Dette er enten noget du kan arrangere med din elinstallatør, ellers kan den købes lige her
Selve installationen vil som regel foregå sådan her:
1. Du aftaler med installatøren, hvilket sted ladestanderen skal monteres - vælg et sted der er praktisk i forhold til parkering og opladning. Det kan være i din garage eller indkørsel.
2. Kombirelæet opsættes af installatøren på din eltavle.
3 Installatøren trækker et installationskabel fra eltavlen og ud til ladestanderen.
4. Installatøren tester til slut om alt fungerer som det skal og du vil kunne lade din elbil med det samme herefter.
De forskellige typer ladekabler
Der er et par forskellige ting, der er værd at overveje når du vælger ladekabler til din elbil.
Først og fremmest er det vigtigt at vælge den rigtige type. Der er nemlig to typer af ladekabler og disse afhænger af hvilken elbil du har. Det mest populære ladekabel i Europa er dog type 2. Nogle af de første elbiler blev lavet til type 1, men de er sjældent set længere. Derfor er det også type 2 som vi forhandler flest af her på WATTOO.DK. Med type 2 kan man lade både med jævnstrøm og vekselstrøm og er du i tvivl om hvilken type ladekabel der passer til din bil kan du godt regne med, at det er denne.
Kvaliteten kan også variere og da et ladekabel skal kunne holde til at blive udsat for sne og vind og vejr, kan det godt betale sig at vælge et kabel af en god og solid kvalitet.
En anden ting der kan være værd at tage stilling til er kablets længde. Normalt vil man anbefale et kabel på 5 meter og dette anbefales fordi det i de fleste tilfælde kan nå fra bil til ladestander. Der kan dog være situationer, hvor man måske er på farten og kommer ud for, at skulle bruge et kabel der er længere end 5 meter. Hvis du ved på forhånd at dette bliver aktuelt, kan du med fordel anskaffe dig et lidt længere kabel. Jo længere kablet er dets mere bøvlet og tungt er det naturligvis at have med at gøre, og køber man udelukkende et langt kabel kan det vise sig, at blive noget besværligt og ufleksibelt i længden. Derfor er der mange der for fleksibilitetens skyld vælger at købe både korte og lange kabler, så man er helgarderet i enhver situation.
Se alle produkter i kategorien Elartikler - Installationsmateriel