Udendørslamper hjælper til at skabe den gode stemning på terrassen eller i haven, og hos WATTOO.DK finder du et stort udvalg i mange farver. Vi har både sorte udendørslamper, kobber, antracit, messing og mange flere. Endvidere har vi kun LED udendørslamper og havelamper fra kendte producenter, hvilket er din garanti for et godt produkt. Ønsker du lamper til udendørs brug med sensor, indbygget LED-lyskilde eller GU10, så har vi en udendørs lampe for dig.
Men hvordan er det nu lige man vælger den rigtige udendørsbelysning, og hvordan vælger man den ene pære over den anden? Det får du svar på i de følgende afsnit.
Men først lige en kort beskrivelse, at de forskellige udendørslamper og deres betegnelser:
Udendørslampe - dækker over alle udendørs lamper og belysning
Udendørs væglampe - lamper der installeres udendørs på vægge, murværk og andre lodrette flader
Havelampe - fælles betegnelse for pullerter, bedlamper, udelamper på spyd og solcellelamper
Jordspydlampe - udendørs lamper på spyd til at stikke i jorden
Nedgravningsspot - spot til nedgravning i jorden eller indbygning i terrasser, fliser og andre udendørs underlag
FAQ til udendørs lamper
1. Er der plads i jeres udendørslamper til at trække strømmen fra lampe til lampe?
Svar: Det fremgår af den enkelte udelampe, om dette er en mulighed. Se under specifikationer og "Videresløjfning". Hvis videresløjfning er muligt, kan du "sløjfe" installationskablet videre til næste lampe. Det kræver en del plads, og er derfor ikke en mulighed i alle udendørs armaturer.
2. Hvilken farve og flade skal man vælge, hvis man bor tæt ved havet, hvor der er meget salt i luften?
Svar: Vi anbefaler galvaniserede lamper til brug udendørs ved havet og kystnære områder. En galvaniseret overflade er robust og beskytter godt mod gennemtæring af salt. Ønsker du sort, antracit eller anden farve, bør du ikke vælge de billigste udelamper på markedet. Du bør vælge armaturer i højeste kvalitet, så holdbarheden er så god som muligt.
3. Hvilket kabel bruger man til tilkobling af strøm?
Svar: Typisk benyttes et 3x1,5 mm2 installationskabel med stive kobberledere.
4. Hvordan får jeg billigst installeret udendørslamper med sensor?
Svar: Der er flere måder at få en sensor koblet på sine lamper. Ønsker du den billigste opsætning er der forskellige løsninger, du bør overveje. Du kan vælge udendørslamper med gængse fatninger som GU10, E14 eller E27. Med denne type udelamper kan du vælge Philips Hue lyskilder eller andre Zigbee lyskilder. Philips Hue pærerne kan styres via en udendørs trådløs Hue sensor. Alternativt kan du købe andre smarte udendørslamper som f.eks. Nordlux Arcus Smart, der kan styres via Bluetooth og app. I denne serie kan du også tilkøbe trådløs sensor, som du nemt kan koble sammen med lamperne. Når det kommer til el-installationer, kan du her læse om hvad du må og ikke må.
5. Hvilken udendørslampe kan i anbefale til min indkørsel?
Vi anbefaler LED pullerter til belysning i indkørsler, hvis der ikke er vægflader eller andre lodrette flader langs indkørslen, hvor der kan monteres væglamper. Pullerter kan monteres på jordspyd eller andet fast underlag og giver derfor mulighed for en fritstående installation, hvor det måtte passe.
Valg af udendørs lamper og belysning
Inden vi giver os kast med, hvad du skal overveje i forhold til belysning af haven eller terrassen – så giver vi dig nogle råd med på vejen, som er universelle i forhold til valg af belysning. Der gælder nemlig nogle tommelfingerregler, som kan hjælpe dig til at vælge rigtigt, uanset om du skal have lys til badeværelset eller haven.
Det første du skal have med i tankerne, er farvetemperaturen på de pærer, som skal sidde i din havelampe eller dit indbygningsspot. De forskellige typer af pærer som eksempelvis glødepærer, LED-pærer og halogenpærer afgiver nemlig forskelligt lys. Det er dog værd at bemærke, at den helt store forskel pærerne imellem ikke længere er så udtalt, som den har været.
Tidligere var det nemlig sådan, at de moderne og energivenlige LED-pærer afgav et meget koldt lys, og det var ikke så populært. Sådan er det dog ikke længere, og producenterne af LED-pærerne har efterhånden fået så godt styr på det, at farvetemperaturen på LED-pærerne nærmer sig de traditionelle glødepærer.
Farvetemperatur måles i Kelvin, og det er netop antallet af Kelvin, der indikerer om en given pære har et koldt eller varmt lys. Typisk har glødepærer omkring 2600 Kelvin, og det symboliserer standarden for, hvad vi betegner som et hyggeligt og behageligt lys. Hos WATTOO.DK finder du et stort udvalg af alle typer pærer, og vi forhandler pærer, der har alt mellem 2600 og 3000 Kelvin.
Dernæst så er det naturligvis vigtigt, at du tager hensyn til om din pære er energibesparende eller ej. Den helt store fordel ved LED-pærer fremfor både glødepærer og halogenpærer er nemlig, at LED-pæren er meget energibesparende og har en meget lang levetid. De traditionelle glødepærer er dog blevet bedre, og foretrækker du lyset fra en glødepære, så er det nu muligt at finde meget energivenlige glødepærer fra blandt andet Philips og Osram.
Integrer dine udendørslamper i din Smart-Home-belysning
Du har sikkert allerede hørt om smart home. Det kan for nogle lyde svært og indviklet, men det er det slet ikke. Mærker som Philips Hue har gjort det nemt for dig, som forbruger, at tilslutte og styre al din belysning.
Ønsker du udendørs smart hjem belysning, så er det muligt på følgende måder. Er du på udkig efter udendørslamper med fast led, så skal du først og fremmest kigge efter om det er muligt at dæmpe lampen. Er det muligt, så kan du nemt og billigt få installeret en Nordtronic Zigbee dæmper. Den kan kobles op med Philips Hue og kan give dig mange muligheder for styring. Kigger du derimod på udendørs belysning med mulighed for at sætte GU10-pærer i, så kan du tilkøbe Philips Hue GU10-pærer, som også nemt kan kobles op på Philips Hue. Disse pærer kan også fåes med mulighed for at skifte farve og meget mere.
Udendørslamper med sensor
Når du har gjort din udelampe smart, så kan du fx. tilkoble sensor uden behov for elektrikere. Sensorer fra brands som Philips Hue og Lightify kan sættes op trådløst, og kører på batteri. Sensorerne kan fåes i udendørs modeller, så de holder til vind og vejr.
Ønsker du ikke smart home, så har vi også flere udendørslamper med bevægelsessensor indbygget. Disse kan styres direkte på lampen. Du kan i filteringen til venstre vælge at se alle modeller med sensor.
Til terrassen
Nu har du forhåbentligt lidt bedre styr på, hvordan du kender forskel på forskellige pærer – og hvordan du vælger netop den, som du synes bedst om i forhold til farvetemperatur og energibesparelse. Så lad os kigge lidt nærmere på hvordan du vælger din udendørsbelysning til terrassen.
Det er vigtigt med god belysning på terrassen, for du tilbringer givetvis meget tid derude, når vejret er til dig. Typisk kan du vælge imellem indbygningsspot, nedgravningsspot eller lamper til væggen – og de kommer i mange forskellige designs fra mange forskellige producenter.
Som udgangspunkt er det en god ide, at du blander forskellige lyskilder – for det giver det mest naturlige og behagelige lys. Det er særligt væsentligt i lokaler eller arealer, hvor du opholder dig i længere tid ad gangen. Et godt oplyst lokale er nemlig pænere, og det giver et bedre indeklima. Et godt udgangspunkt er derfor, at du belyser terrassen med både udendørs indbygningsspot (der giver ovenlys) og væghængte lamper, der kan oplyse eventuelle mørke områder. En blandet belysning får endvidere dit lokale eller din terrasse til at se større ud, end hvis du blot bruger ovenlys.
Til haven
Moderne havelamper ser ikke bare pæne ud – de fremhæver også haven, og skaber et hyggeligt landskab. Det er særligt udtalt hvis du bruger dine havelamper strategisk, til eksempelvis at oplyse bestemte træer eller havefigurer.
Montering af udendørs lamper
Ofte vil en elektriker bruge installationskabler, som enten stikker ud af væggen, hvor lamperne skal sidde eller som ligger nede i jorden, hvis du har valgt nogle lamper, som f.eks. skal stå i et bed.
Hos WATTOO.DK har vi et stort udvalg af moderne havelamper fra kendte producenter som Ledpro, Nordtronic og Nordlux. Vi giver dig rig mulighed for at variere din havelamper, og har modeller til både nedgravning og almindelig installation. Derudover har vi flere forskellige havespots, der kan sætte fokus på bestemte områder af din have. Det giver en helt unik belysning, og er særligt velegnet til belysning af eksempelvis havefigurer, vandfontæner eller andet.
Se alle produkter i kategorien Belysning