Her finder du et stort udvalg af afdækninger i form at brønddæksler, riste og karme til alle typer brønde. Der er både brøndgods af plast, til når det ikke må veje for meget, brøndgods af støbejern til når det skal være super stærkt og brøndgods til skjult indbygning når det skal se ekstra godt ud. Find hjælp og vejledning, til nogle af de forskellige betegnelser inden for brøndgods verden, i bunden af denne side.
Hvilken karm skal jeg vælge?
Fast eller flydende?:
Brøndkarme bliver normalt benævnt med ordrene fast (eller fastkarm) eller flydende (eller flydekarm), hvilket beskriver hvordan karmen normalt skal monteres. Dog er der ingen regler uden undtagelser, og i nogle tilfælde kan der kræves løsninger som adskiller sig fra de gængse byggemetoder.
Flydende karme "flyder" normalt i den belægning der er rundt om brønden, og denne form for karm benyttes ofte i asfalt belægning eller faststøbt i beton. Den belastning karmen bliver udsat for bliver altså overført til den belægning den ligger i, og ikke ned på brønden som udgangspunkt.
Faste karme ligger normalt direkte ned på f.eks. en beton kegle, som er lagt rundt om opføringsrøret fra brønden. De kan også ligge direkte på kanten af brønde som er lavet af beton og nogle gange også blot hvile på kanten af plastbrønde. I nogle tilfælde kan man også lime den faste karm fast ved hjælp af f.eks. fliseklæb. Den belastning som karmen bliver udsat for bliver overført direkte ned til enten brønden eller til keglen rundt om brønden.
Med eller uden skørt?:
Hvis en karm har et skørt, vil det sige, at den er forsynet med et "rør" på undersiden, som passer ned indvendigt i brønden eller dens opføringsrør. Skørtet er med til at sikre, at vandet der løber ned i brønden igennem karmens åbning, altid bliver ført korrekt ned i brønden, og ikke kan risikere at løbe ved siden af, og ind i den omkringliggende stabilgrus, jord eller belægning. Skørtet bliver normalt tætnet til opføringsrøret ved hjælp af en passende O-ring af gummi mellem skørtet og opføringsrøret. Denne O-ring både fikserer karmen i opføringsrøret, og sikre at hvis vandet i brønden stiger for højt, så løber det ikke ud under karmen og ind i stabilgruset, jorden eller belægningen.
Flydende karme har altid et skørt, da denne karm ellers ikke har en forbindelse ned til brønden. Faste karme findes både med og uden skørt. Normalt bruges dem uden skørt kun som afdækning af brønde sammen med dæksler, og ikke med riste, men dette er ikke altid tilfældet.
Vigtig information omkring vægtbelastning og belastningsklasser:
Maks. vægtbelastninger skal bruges som en vejledning til hvad et givent brønddæksel eller karm kan holde til. Hvis et brønddæksel f.eks. er angivet til maks. 1,5 tons, betyder det ikke nødvendigvis at det kan holde til eller er designet til trykket fra det ene hjul på en bil. Man skal også huske at kigge på hvilken belastningsklasse som et dæksel eller karm er beregnet til.
-
A15 (normalt maks. 1,5 tons eller 2,5 tons)
Bruges i områder der udelukkende befærdes af fodgængere, cyklister og lignende let trafik.
-
B125 (normalt maks. 12,5 tons)
Bruges i områder der trafikeres af fodgængere, cyklister og personbiler. Kan f.eks. være i boligområder, parkområder, P-arealer og lignende.
-
C250 (normalt maks. 25 tons)
Bruges i lukkede industriområder med begrænset truck - og lastbiltrafik, motorvejskiler, gågader, vejområder langs kantsten.
-
D400 (normalt maks. 40 tons)
Bruges på kørebaner og parkerings-arealer for alle typer køretøjer.
-
Dette er blot et udpluk, og der findes også andre klasser for områder med endnu større belastninger.
Vi har forsøgt at samle så mange oplysninger fra vores forskellige producenter som muligt. Det er dog ikke alle der oplyser maks. belastninger og/eller belastningsklasser.
Husk at det altid er dit eget ansvar at brøndgodset bliver brugt korrekt, samt til det som producenten har designet det til. Hvis du er i tvivl om et dæksel eller en karm er kraftig nok, så enten:
-
Vælg et dæksel eller karm som kan holde til en større belastning.
-
Kontakt din lokale kloakmester og bed om vejledning og hjælp.
-
Kontakt producenten for at få helt styr på om deres produkt kan bruges til dit formål.
Se alle produkter i kategorien Afløb & kloak - Brønde & brøndgods