Praktisk system med kegle, karm og dæksel som er lavet af genbrugsplast. Det minimerer vægten, mens en høj styrke bibeholdes. Velegnet til brønde uden tung trafik, men hvor man ofte skal åbne op for at servicere dem. Den lave vægt giver mindre slid på ryg, knogler og muskler.
Vigtigt at huske om "størrelses" angivelser på brøndgods:
Når der angives en diameter som f.eks. Ø315 eller Ø425 mm på kegler, dæksler og karme, henviser dette ikke til den fysiske størrelse af de pågældende produkter. Når der f.eks. står "brønddæksel til Ø315 mm plastbrønd" betyder dette, at det pågældende brøndgods, som udgangspunkt passer til en Ø315 mm brønd af plast. De Ø315 mm er altså den indvendig diameter af plastbrønden og ikke størrelsen på brøndgodset.
Om plastbrøndgodset:
Brøndgods af genbrugsplast fra Lauridsen er et godt valg, hvis du ønsker en letvægtsløsning som afslutning på din brønd. Pga. den lave vægt af kegler og dæksler er de nemme at arbejde med både under installationen og ved fremtidig brug.
Vær opmærksom på at dette brøndgods er lavet af genbrugsplast. Derfor vil det ikke være ensfarvet. Det fremstår hovedsageligt mørkt/sort men vil have områder og pletter som har andre farver, alt efter den farve som de enkelte plastdele oprindeligt havde.
Systemet består af 4 forskellige dele, som sammensættes efter behov.
-
Keglen:
Keglen monteres rundt om opføringsrøret fra brønden. Enten plan med eller lidt under jordoverfladen, alt efter hvordan den bruges og hvad der skal bruges som dæksel og afslutning. Keglen har to funktioner.
Den kan fungere som en almindelig kegle der kan erstatte f.eks. en beton kegle, hvorefter der f.eks. kan monteres en støbejernskarm som afslutning. I det tilfælde kan det være fordelagtigt at bruge indlægsringen sammen med keglen.
Keglen kan også bruges sammen med plast brønddækslet. Keglen fungere altså som både kegle og en rund brøndkarm. Dækslet passer direkte ned i keglens indvendigt fordybning, og vil ligge plant med keglens øverste kant.
-
Dækslet:
Dækslet er forsynet med et "skørt" i midten, som stikker ned i brønden. Det er med til at sikre mod, at der trænger skidt med ned i brønden, når dækslet fjernes. Dækslet kan bruges på flere måder.
Direkte på brønd:
Det kan bruges alene, hvor det ligger direkte ned i brøndens opføringsrør. Skørtet på dækslet sikre at dækslet ikke flytter sig når det er lagt på brønden. Denne funktion er velegnet at bruge når byggefasen er i gang, og man ønsker at beskytte de endnu ikke færdige brønde, mod jord og skidt der falder ned i dem.
Sammen med keglen:
Det kan bruges sammen med keglen da dækslet passer direkte ned i plast keglen. Når det er lagt ned i keglen, så vil keglen og dækslets overflade være plan med hinanden.
Sammen med firkantet karm:
Det kan bruges sammen med den firkantede plast karm. Dækslet passer ned i den firkantede karm og er plan med dens overflade, når det er lagt ned i karmen.
Som rist:
Dækslet kan også bruges som en rist i begrænset omfang. Det er muligt at bore huller i de 8 runde fordybninger der findes i midten af dækslet, for på den måde at lede overfladevand ned i brønden.
-
Indlægsringen:
Denne ring passer på samme måde som dækslet, ned i keglen og ligger plant med overfladen af keglen. Når ringen er placeret i keglen, vil lysningen i keglen svare til brøndens diameter. Nu er det muligt at bruge keglen som underlag for f.eks. faste støbejernskarme.
-
Firkantet karm:
Denne karm passer ned i plast keglen, på samme måde som indlægsringen og dækslet. Karmen er dog lavet sådan lysningen i midten har den samme diameter som keglens. Karmen får altså ikke hullet i keglen til at blive mindre. Karmens indvendige fordybning er magen til keglen, så derfor passer plast dækslet også direkte ned i karmen, og vil ligge plan med overfladen af karmen.
Delene findes også til Ø315 mm brønde.
Vigtig information omkring vægtbelastning og belastningsklasser:
Maks. vægtbelastninger skal bruges som en vejledning til hvad et givent dæksler eller karm kan holde til. Hvis et dæksel f.eks. er angivet til maks. 1,5 tons, betyder det ikke nødvendigvis at det kan holde til eller er designet til trykket fra det ene hjul på en bil. Man skal også huske at kigge på hvilken belastningsklasse som et dæksel eller karm er beregnet til.
-
A15 (normalt maks. 1,5 tons eller 2,5 tons)
Bruges i områder der udelukkende befærdes af fodgængere, cyklister og lignende let trafik.
-
B125 (normalt maks. 12,5 tons)
Bruges i områder der trafikeres af fodgængere, cyklister og personbiler. Kan f.eks. være i boligområder, parkområder, P-arealer og lignende.
-
C250 (normalt maks. 25 tons)
Bruges i lukkede industriområder med begrænset truck - og lastbiltrafik, motorvejskiler, gågader, vejområder langs kantsten.
-
D400 (normalt maks. 40 tons)
Bruges på kørebaner og parkerings-arealer for alle typer køretøjer.
-
Dette er blot et udpluk, og der findes også andre klasser for områder med endnu større belastninger.
Vi har forsøgt at samle så mange oplysninger fra vores forskellige producenter som muligt. Det er dog ikke alle der oplyser maks. belastninger og/eller belastningsklasser.
Husk at det altid er dit eget ansvar at brøndgodset bliver brugt korrekt, samt til det som producenten har designet det til. Hvis du er i tvivl om et dæksel eller en karm er kraftig nok, så enten:
-
Vælg et dæksel eller karm som kan holde til en større belastning.
-
Kontakt din lokale kloakmester og bed om vejledning og hjælp.
-
Kontakt producenten for at få helt styr på om deres produkt kan bruges til dit formål.
Se alle produkter i kategorien Brønde & brøndgods - Dæksler & karme